Hvedstrup Præstegård forsvinder måske

Artikel fra Tidende maj 2023:

Der har i mange år været planer om at renovere den næsten 120 år gamle Hvedstrup Præstegård, da bygningen er i en miserabel stand, og man kan ikke byde vores præst at bruge den som bolig.
Det har i midlertidig vist sig at blive en dyr affære, og der er nu begyndt at boble tanker om, at Hvedstrup Præstegård skal afhændes af menighedsrådet til hvem end der ville have lyst til at købe den. Det mener vi er en ærgerlig og uambitiøs løsning. Kulturarv er ikke noget vi bare sælger ud af!

For snart 3 år siden meldte vi os ind i en arbejdsgruppe, med det formål at renovere præstegården. Vi meldte os som frivillige i arbejdsgruppen, fordi vi mener at vi har en forpligtigelse til at bevare vores fælles kulturarv. Den nuværende hovedbygning i Hvedstrup Præstegård er kun 120 år gammel, men
den kirkelige tilstedeværelse i Hvedstrup kan dateres tilbage til år 1130. Det er en historie vi
ikke kan være bekendt at afhænde.

I vores pastorat findes der 3 kirker; Kirkerup, Hvedstrup og Ågerup. Allerede nu kan vi se at Kirkerup kirke står næsten ubrugt hen og intet tyder på at aktiviteten kommer til at stige. Det er svært at benægte, at Kirkerup Kirke er under afvikling.

Vi ønsker ikke at samme skæbne skal overgå Hvedstrup Kirke. Men hvis præstegården bliver afhændet, så vil præsten med sikkerhed blive flyttet til Ågerup. Det vil også med sikkerhed betyde en stille død for Hvedstrup kirke.

For nuværende har Hvedstrup Kirke og Præstegård en central rolle i mange kulturelle arrangementer, kirkelige handlinger og er ved sin tilstedeværelse i lokalområdet omkring Hvedstrup og Herringløse, med til at sikre et tilhørsforhold til kirken. En del af grunden til dette, er selvfølgelig at vi har en præst som tør tænke ud af boksen, og kan præsentere kirken på en ny og spæn￾dende måde, i forhold til hvad man ser mange andre steder i landet. Der er ikke mange der kan prale af Comedy i Laden, Bamsegudstjeneste & Spaghetti hos præsten eller Konfirmanddisko på loftet. Det kan vi – og det kan vi fordi vi har en præst der tør og et menighedsråd og lokalsamfund der støtter op omkring dette, samt faciliteter der understøtter det.

Om få år (7år) går vores nuværende præst på pension, og vi skal derfor have en ny præst. Hvis vi skal have en lige så fremsynet og modig præst som vi har nu, i en tid med en betydelig præstemangel, så er boligen vigtig, som et trækplaster. Dels kan den huse en familie med børn og dels i tilpas afstand fra de mange mennesker og Sognegården i Ågerup – privatlivets fred. Dette, istedet for en anonym nybygget præstegård midt i Ågerup. Desuden vil vores gamle flotte præstegård i Hvedstrup på en helt fantastisk måde “klæde” en ny præst på, istedet for en funktionel, anonym og ligegyldig nybygget præstegård bag
Sognegården i Ågerup. Ydermere så falder storheden i “paradisets have” lidt til jorden hvis Hvedstrup præstegård bliver solgt.

Vi håber at menighedsrådet kan se ud over kortsigtede økonomiske udfordringer, for til gengæld at renovere og dermed bevare en unik kulturhistorie som vi alle i fællesskab ejer, Hvedstrup Præstegård.

Med venlig hilsen
Ann Sophie Birkelund, Birkelundsvej 4
Toke Winther, Hvedstrupvej 38,
Robert Klein, Hvedstrupvej 34

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait